Chow chow yhdistys

Chowin ruokinta

Oikein ruokittu chowi ei ole missään elämänsä vaiheessa lihava, muttei liioin laiha. Se on energinen, turkiltaan hyvässä kunnossa ja sillä on hyvä vastustuskyky tulehdussairauksia vastaan. Älä koskaan anna koirallesi mitään pöydästä, vaan vie kaikki sen omaan ruokakuppiin. Älä myöskään anna sen kerjätä saadakseen herkkuja kuppiinsa. Chowi tottuu täysin siihen, ettei se saa pöydästä mitään ja oppii odottamaan omaa vuoroaan.

Noudata kasvattajan ohjeita

Pennun ruokinnassa tulee noudattaa ensisijaisesti kasvattajan antamia ohjeita, koska hän tuntee pennun vanhemmat ja niiden mahdollisen oireilun erilaisiin ruoka-aineisiin. Kasvattaja on itse kokeillut ja löytänyt parhaan mahdollisen tuloksen antavan ruuan, joten hänen neuvojaan kannattaa kuunnella. Ongelmatilanteessa kysy aina kasvattajan neuvoa. Onneksi koirat pysyvät hyvässä kunnossa mitä erilaisimmilla ruoka-aineilla ruokittuna, siksi koiran ruokkimisesta ollaan todella montaa mieltä. Kahden kuukauden ikäinen pentu painaa vain muutaman kilon, mutta puolivuotiaana se on lähes täysi-ikäisen chowin kokoinen ja painoinen. Sen takia ruokinnan laatuun kannattaa paneutua huolella. Noudattamalla tarkasti kasvattajan neuvoja voidaan usein välttää ikävät ja aikaa vievät sairaudet, joita chowilla ilmenee mm. erilaisina ihottumina ja kasvuhäiriöinä.

Säännöllisyys

Kahden kuukauden ikäinen pentu tarvitsee ruokaa vielä kolme – neljä kertaa päivässä aina samaan aikaan. Puolen vuoden iässä siirrytään kahteen ateriaan ja vuoden iässä voi siirtyä antamaan vain yhden aterian päivässä. Kannattaa aina välillä tarkkailla kuivamuonaa syöttäessään pussin kyljessä olevia suositeltavia määriä. Noudattamalla säännöllisiä ruoka-aikoja saat pennun syömään parhaiten. Se oppii jopa pyytämään ruokaa tietyllä kellon lyömällä. Jos pentu ei kuitenkaan halua syödä tarjoamaasi ruokaa, ota se pois ja tarjoile vasta seuraavalla ruoka-ajalla uudelleen. Chowit osaavat itse varsin hyvin säännöstellä syömistään, joten ne pitävät välillä pientä paastoa ihan omasta halustaan. Jos muusta koiran käytöksestä voit päätellä sen olevan iloinen ja hyväntuulinen, ei sillä varmastikaan ole mitään hätää. Älä sorru antamaan pennulle pientäkään herkkupalaa sen takia, ettei se syö! Se nimittäin oppii uskomattoman pian tulemaan toimeen muutamalla herkkupalalla. Palkitse chowia muutenkin kuin ruualla.

Teollisesti valmistettu koiranruoka

Usein kiireiset koiran omistajat suosivat ruokinnassa valmisruokaa, joka yleensä on kuivamuonaa. Kuivamuona on nappulan muotoon puristettua teollisesti valmistettua koiran-ruokaa, joka sisältää kaiken koiran tarvitseman ravinnon. Vain vesi puuttuu. Kuivat nappulat valmistetaan siten, että ne laitetaan imeytymään ja pehmenemään veteen tietyksi ajaksi. Usein ne maistuvat pennulle parhaiten, jos ne eivät ole liian puuromaiseksi pehmenneitä. Nappuloiden pehmenemistä nopeuttaa niiden laittaminen lämpöiseen veteen likoamaan ja samalla niihin saa myös voimakkaamman, ruokaisemman hajun ruokahalun kiihokkeeksi.

Tarkista aina ruokasäkkiä ostaessasi viimeinen myyntipäivä. Valmistaja takaa vitamiinien yms. kestävyyden yleensä yhden vuoden ajaksi. Älä lisää kuivamuonaan mitään vitamiini- tai hivenaineita. Eri ikäisille koirille on omat sekoituksensa ja eri merkeissä on todella laaja valinnanvara. Koira ei syö silmillään, kuten me ihmiset, joten se ei kärsi vaikka se syö koko elämänsä samaa ruokaa. Päinvastoin, silloin sen suolisto toimii tasaisen varmasti ja koira pysyy itsekin kunnossa. Monet chowit syövät mielellään samaa aamupuuroa kuin sinäkin tai voileipää. Jos kuivamuona maistuu huonosti voi sen sekaan laittaa enintään 30 % muuta ruokaa. Kuivamuonassa säilyy huonoimmin rasva, joten turkin kunnon säilyttämiseksi voit lisätä vaikka kuureittain lusikallisen ruokaöljyä päivän annokseen, mutta muista sen kaloripitoisuus.

Kotiruoka

Voit toki halutessasi ruokkia chowisi kotiruualla, joka sisältää 30 % valkuaista, 10 % rasvaa ja 60 % hiilihydraatteja. Kotiruokaan on lisättävä säännöllisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. J.A.U. Yrjölä on kehittänyt ns. Yrjölän puuron, jonka kennelkansa on hyväksi havainnut.

Yrjölän puuro

1 dl hirssiä
1 dl tattaria
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
2 l vettä ja 2 dl maitojauhetta
1/2kg jauhelihaa

Haudutetaan 175 asteen lämmössä noin kolme tuntia. Puuro sopii pakastettavaksi.

Koira ”pesee” hampaitaan puremalla kovia esineitä kuten luita. Hampaiden kunnon säilyttämisen kannalta tulisi chowille tarjota säännöllisesti puruluita tai isoja naudan luita. Luita annettaessa on kuitenkin muistettava kohtuus, sillä ne aiheuttavat isoina määrinä helposti ripulia tai ummetusta. Älä koskaan anna chowille kanan, sian tai lampaanluita! Ne ovat liian pieniä ja teräviä aiheuttaen suolistolle ongelmia.

Chowilla tulee aina olla saatavilla raikasta vettä! Jotkut chowit ovat niin tarkkoja vetensä suhteen, että kolistelevat vesikuppiaan niin kauan, että joku tulee vaihtamaan siihen raikkaan veden. Huomaa, että vesikuppejakin on monenlaisia. Rodullamme on toisilla ongelmana se, että ne pluttaavat koko partansa veteen, mikä sitten valuu ympäri asuntoa. Silloin kannattaa hankkia ns. matkavesikuppi, jossa on kansi. Huolellisimmat chowin omistajat kuivaavat koiransa leuan alustan aina sen juotua ja näin välttävät sinne mahdollisesti pesiytyvät ihottumat. Älä anna koirallesi maitoa, koska sen vatsa ei sitä kestä. Sen sijaan se juo mielellään joskus piimää tai latkii viiliä.

Raakaruokinta ”Barf”

Koirien luonnonmukainen eli raakaruokinta on alkanut yleistyä. Periaatteena on, että koiran ruokavalio koostuu niistä ruoka-aineista, mitä koira käyttäisi ”villinä” luonnossa eläessään. Ruokavaliossa mainotetaan myös kasvisten osuutta, mitä vihreämpää sen parempaa. Tarkemmin asiaan voit perehtyä Barffinetissä.

Lihava chow chow

Kun painat sormesi chowisi selkään kylkiluiden päälle, tunnetko ne kuin pyykkilaudan aaltoilun, vai tuntuuko näppeihisi pelkkää tanakkaa tasaista rasvaa? Lihavaksi paras ystävämme tulee vatsan kautta, vaikka vähäinen liikuntakin auttaa asiassa. Parhaiten voit laihduttaa koirasi antamalla sille varta vasten vähäkaloriseksi, mutta ravitsevaksi ja täyttäväksi kehitettyä kuivamuonaa. Nälässä sitä ei suinkaan tarvitse pitää, herkut on vain unohdettava. Noudata annettuja ohjeita ja määriä, niin tulosta syntyy. Ellei chowisi syö, sillä ei ole nälkä. Silloin seuraava ateria tarjotaan seuraavana päivänä lenkin jälkeen, eikä sitä ennen mitään. Tärkeintä on, ettei mitään muuta ole saatavana. Näin koira tosiaan kuluttaa varastonsa. Kun normaali paino on saavutettu, noudatetaan uusia hyviä tapoja. Opi hemmottelemaan ystävääsi muilla keinoin.

Kun ruoka ei maistu

Jos koira syö haluttomasti, ei pidä yrittää keinotekoisesti lisätä sen ruokahalua lisäämällä ruuan houkuttelevuutta. Koiralla ei yksinkertaisesti ole nälkä tai se on sairas tai voi pahoin. Paasto on luonnon oma suojautumiskeino sairautta ja pahoinvointia vastaan. Ystäväsi tuntee itse olonsa. Se tietää normaalisti itse milloin syöminen on ”epäterveellistä” ja kieltäytyy syömästä.

Terve koira voi paastota joskus jopa viikon eikä se ole sille mitenkään vaarallista, kunhan se nauttii normaalisti nestettä. Terveelle koiralle annetaan mahdollisuus paastota, kunnes se taas haluaa syödä. Sille ei saa tuputtaa mitään. Jos se ei halua syödä otetaan ruoka pois ja tarjoillaan uudelleen seuraavana ruokinta-aikana. Pitkän paaston aikana pitää tarkasti seurata koiran yleiskuntoa. Mikäli se heikkenee, on otettava välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, sillä paasto voi johtua jostain sairaudestakin.

Pennun ruokahaluttomuus voi johtua usein suuremmasta ruoan määrästä kuin se tarvitsee. Silloin ruokintakertoja vähennetään tai ainakin annoksen määrää. Toipilas tarvitsee vitamiini- ja kuntotabletteja. Antibioottikuurin aikana on hyvä antaa viiliä ja piimää, jottei sinikielen vatsa tule kipeäksi. Myös laktofilus-bakteereja voi antaa kuten ihmisellekin.

Ripuloiva koira ei yleensä halua syödä. Nykyisten ohjeiden mukaan kyllä oksentavalle ja ripuloivalle lapsellekin suositellaan annettavaksi ruokaa ja tietysti juotavaa, joten asiaa kannattaa harkita tilanteen mukaan. Lääkkeenä voi käyttää apteekista saatavia hiilitabletteja ja maito-happobakteerijauhetta. Aloita ruokinta kuitenkin pienin annoksin. Ripuli menee onneksi yleensä nopeasti ohi.

Jos haukkusi nielaisee jotain vaarallista, saat sen oksentamaan antamalla sille vaikka lääkeruiskulla liuosta, jossa on 1 teelusikallinen suolaa ja 1 ruokalusikallinen vettä. Parafiini-öljyllä voit yrittää saada esineen ulos toista kautta.

VARO!

LUITA, JOISTA KOIRA SAA PALOJA IRTI
Moni koira on kuollut luunsyöntiin, muttei yksikään luun puutteeseen.

LINNUN, SIAN JA LAMPAAN LUITA
et koskaan saa antaa parhaalle ystävällesi.

VÄLIPALOJA
Ne vievät chowiltasi ruokahalun ja niin ollen estävät sitä syömästä sille tärkeää monipuolista ravintoa. Välipalat voivat olla vaarallisempia kuin miltä näyttävät, varsinkin kasvavalle koiralle.

VITAMIINIEN YLIANNOSTUSTA
Kuivamuonalla ruokittaessa vitamiinien ja hivenaineiden lisäannostusta ei tarvita.

FOSFORIN LIIALLISTA ANTAMISTA varsinkin kasvavalle koiralle (sisäelimet, kala, muna, liiallinen liha).

MAUSTETTUA TAI RASVAISTA RUOKAA

LIIAN KUUMAA TAI JÄISTÄ RUOKAA

PILAANTUNUTTA, HOMEISTA, POHJAANPALANUTTA RUOKAA

MAKEAA RUOKAA

MAITOA

KYLKILUIDEN KATOAMISTA RASVAN ALLE!