Ripuli ja oksentelu
Ripuli on yksi tavallisimmista koirien vaivoista. Se voi aiheutua esim. viruksista, bakteereista, sopimattomasta tai pilaantuneesta ravinnosta. Oksentaminen silloin tällöin on normaalia, mutta jatkuva oksentelu kertoo ruuansulatuskanavan sairaudesta. Aiheuttajat ovat samoja kuin ripulissakin. Varsinkin nuoren koiran ollessa kyseessä täytyy pitää lisäksi mielessä vierasesineen mahdollisuus.
Oksentelevan ja ripuloivan koiran hoito aloitetaan heti vuorokauden vesipaastolla (1 litra vettä + 1 ruokalusikallinen sokeria + 1 teelusikallinen suolaa). Se rauhoittaa ärtyneen suoliston. Jos oksentelu ja ripuli on niin rajua, että koira muuttuu apaattiseksi, on heti käännyttävä eläinlääkärin puoleen. Koira tarvitsee silloin paitsi nestehoitoa, usein myös muuta lääkitystä.
Korvatulehdus
Korvan tulehdukset ovat koirilla yleisiä. Vaikka chow chow’lla on pystykorvat, ei se estä sitä saamasta tautia. Varsinkin nuorille koirille tuntuu helposti tulevan tulehdus korviin. Tulehtunut korvakäytävä on punainen ja usein kostea syvältä korvakäytävästä tulevasta eritteestä. Koira aristaa selvästi korvaansa. Se ravistelee päätään, raapii korvallistaan ja kulkee pää vinossa. Korvaa haistaessa siitä erittyy pistävä haju. Ensiavuksi käy hyvin apteekista ilman reseptiä saatavat OTITA-korvatipat. Älä puhdista pumpulipuikoilla. Niillä työnnät tulehduseritteet helposti vain syvemmälle korvaan! Mikäli ensiavusta ei ole apua, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.
Kuinka usein koiran korvat on puhdistettava? Selkeä vastaus on: vain tarpeen vaatiessa. Korvakäytävän iho vaurioituu herkästi mekaanisesta hankauksesta. Puhtaita terveitä korvia ei ole syytä mennä rassailemaan. Terveet korvat puhdistavat itse itsensä.
Kapieläimen aiheuttama korvatulehdus
Kapieläimen aiheuttama korvatulehdus on oireiltaan lievä. Sille on tyypillistä tumma tervamainen korvaerite. Ainut tehokas hoito on eläinlääkärin antama IVOMEC-pistos.
Anaalirauhasten tulehdus
Koira- ja näätäeläimillä on peräaukon sivuilla anaalirauhaset, joista ne reviirinsä merkitsemiseksi erittävät ulostaessaan pistävän hajuista eritettä. Joskus rauhaset tyhjentyvät esimerkiksi koiran pelästyessä jotakin. Noiden rauhasten luonnollinen tyhjentyminen voi joskus estyä ja rauhaset tukkeutuvat. Tämä vähäpätöiseltä kuulostava vaiva voi olla oireiltaan hyvin dramaattinen. Koira voi olla jäykkä ja kipeä. Se ei halua liikkua ja voi ontua takajalkaansa. Se voi myös vetää takapuoltaan maata pitkin.
Lievissä tapauksissa riittää rauhasten tyhjennys, mutta vaikeimmissa joudutaan monesti turvautumaan lisäksi antibioottihoitoon. Jos anaalirauhasten tukkeutumisesta muodostuu pysyvä ongelma koiralle, voidaan poistaa kirurgisesti.
Kohtutulehdus
Kohtutulehdukset ovat keski-ikäisillä ja vanhoilla nartuilla yleisiä. Ne liittyvät hormoni-tasapainon häiriytymiseen ja alkavat usein pian juoksuajan jälkeen. Tavallisin oire on runsas juominen yhdistyneenä ruokahaluttomuuteen. Jos kohdunsuu on kiinni, kohtuun kertyy jopa litratolkulla märkäistä eritettä. Kohtu venyy äärimmilleen ja vatsa pullistuu. Jos kohdunsuu on auki, valuu märkäinen erite emättimen kautta ulos ja koiran yleistila ei ole niin huono kuin kohdunsuun ollessa sulkeutunut.
Lähes aina ainoa järkevä vaihtoehto on kohdun ja munasarjojen poistoleikkaus. Jos kyseessä on arvokas siitosnarttu, voidaan kohtutulehdus yrittää hoitaa antibiootein ja kohtuhuuhteluin. Hoitamattomana märkäinen kohtutulehdus johtaa kuolemaan. Epäillessään ko. sairautta kannattaa nopeasti kääntyä eläinlääkärin puoleen, joka voi ultraamalla yms. keinoin selvittää tilanteen vakavuuden.
Sokeritauti
Lihavilla, vanhenevilla koirilla on usein sokeritautia. Se voi myös olla synnynnäistä haima-kudoksen puutoksesta johtuvaa tai sairauden aiheuttamien muutosten seurauksena syntynyttä. Sokeritautinen koira juo ja syö paljon sekä virtsaa usein. Koira laihtuu, turkki käy takkuiseksi ja ihottumaa esiintyy. Varsinkin vanhoja koiria vaivaavat silmätulehdukset ja kaihia esiintyy. Jos sokeritauti havaitaan ajoissa, voidaan sitä hoitaa ruokavaliolla ja lääkkeillä. Lääkityksenä käytetään myös insuliinia. Sen annostus on määriteltävä tarkasti.
Silmätulehdus
Silmätulehduksista yleisin on sidekalvotulehdus. Se ilmenee silmien punoittamisena ja vetisenä vuotona silloin kun aiheuttaja on jokin ärsyttävä tekijä, kuten tuuli tai veto tai silmään joutunut roska. Se voi myös ilmetä märkäisenä vuotona, ”rähmimisenä”, kun aiheuttaja on jokin bakteeri. Ärsytyksestä aiheutunut sidekalvotulehdus paranee usein itsestään, kunhan ärsyttävä tekijä saadaan eliminoitua. Jos epäilet koiran silmässä olevan roskan, huuhtele sitä haalealla keitetyllä vedellä pariin otteeseen, sillä silmäluomien alle jääneet hiukkaset ovat erittäin ärsyttäviä.
Bakteerin aiheuttama sidekalvotulehdus vaatii antibioottihoidon, joka järjestyy eläinlääkärissä käymällä. Sarveiskalvotulehdus voi olla hyvin kivulias. Tulehtunut silmä muuttuu sameaksi, ”jääpeitteiseksi”, ja on niin kipeä, että koira pitää sitä enimmäkseen suljettuna. Sarveis-kalvotulehdusta ei saa mennä lääkitsemään omin päin millään vanhoilla silmätipoilla, sillä väärästä hoidosta saattaa olla seurauksena entistä suurempi vahinko. Pahimpaan kipuun voi kuitenkin ensiavuksi antaa Disperiniä.
Mahalaukun kiertymä
Riski sairastua mahalaukun kiertymään ei ole chow chow’lla kovin suuri, mutta aika ajoin chow chow’ta hoidetaan tai jokin yksilö kuolee mahalaukun kiertymästä johtuvista syistä. Mahalaukun kiertyminen sulkee mahansuun ja – portin niin, ettei mahalaukun sisältö pääse kulkemaan mihinkään suuntaan. Kaasut laajentavat mahalaukun nopeasti ja koiran elimistö joutuu sokkitilaan. Nopea kirurginen hoito on koiran hengen pelastamiseksi välttämätön.