Chow chow yhdistys

Tietoa rodusta

Chow Chow

Siinä se tepsuttaa ohitsesi, ryhdikkäänä ja arvokkaan näköisenä. Pää pystyssä, korvannappulat valppaasti eteenpäin. Se on ylpeän, itsetietoisen ja voimakkaan näköinen koira. Kun se ohi mennessään katsoo sinua leveässä naamassa loistavilla mantelisilmillään tiedät, että sinut on havaittu ja punnittu. Kasvoilla on sellainen tuhatvuotiaan mietteliäs, suvaitseva katse joistakin etäisistä ja avarista ajatuksen maailmoista.

Chow chow ja luonne

Chowista on kirjoitettu paljon, koska sillä on tyypillinen, muttei kuitenkaan yksinkertainen luonne. Sillä on itämaista arvokkuutta, tarkkaavaisuutta ja erittäin hyvä itsetunto (oman-arvontunto), jota ei kannata yrittää ottaa pois kouluttamalla sitä liian tottelevaiseksi. Chowi näyttää siltä, että se katsoo muita ylväänä ja etäisenä. Se tekee omat johtopäätöksensä, joita ei sen jälkeen muuteta. Chowi on lahjomaton. Chowi ei pidä ensitapaamisesta, jos toinen osapuoli on liian innokas. Chowi ei siedä pakottamista tapaamisen yhteydessä eikä tyrkyttämistä, jos aihe on outo. Esimerkkinä mainittakoon ihminen, joka leikkii koiraa matkimalla koiran haukuntaa.

Ehdottoman tottelevaa koiraa haluava – älä hanki chowia! Chow chow haluaa aina haistella jne. Älä odota orjallista tottelevaisuutta vaan hyväksy, että se on itsepäinen ja haluaa tahtonsa läpi. Mentyään omalle paikalleen makaamaan, se haluaa olla rauhassa. Chowi haluaa yksityisyyttä. Se on mestari itsehillinnässä. Esimerkkinä mainittakoon, että se makaa jossain omistajan tullessa kotiin. Se ei kenties reagoikaan kuin vasta vähän ajan päästä (eli se tervehtii kun sille sopii).

Chowi osoittaa suurta kiintymystä johtajaansa, jonka se on itse valinnut. Kun esimerkiksi joku muu käskee, katsoo chowi ensin johtajaansa (isäntäänsä), josko sen pitäisi käskyn mukaan toimia. Suuren kiintymyksen takia on melkein mahdotonta siirtää johtajuutta toiselle tai chowille tulee suuria ongelmia. Vanhemmalle chowille jo ympäristönmuutos voi olla vaikea.

Chowi menee mielellään metsään kävelylle. Ole tarkka, ettei vuosisatoja vanha metsäs-tysvaisto herää ja metsästys alkaa. Silloin isännän kutsut eivät auta, koska koiran mielestä muualla on paljon hauskempaa. Chowin vikkelyys ja nopeus on yllättävää, koska kyseessä on raskasrakenteinen koira. Yhtäkkiä huomataankin, etteivät suorat takajalat haittaakaan menoa edellyttäen, että koira on hyvässä kunnossa. Eräät ihmiset suhtautuvat epäillen lasten ja chowin kanssakäymiseen. Jos lapset on kasvatettu kunnioittamaan koiraa ja käyttäytyvät sen mukaan, ei chowien kanssa ole ongelmia.

Tyypillinen ominaisuus on, että chowi on, yleensä jo viiden viikon ikäisenä pentuna, erittäin sisäsiisti. Jos sille annetaan mahdollisuus päästä ulos, ei koti enää likaannu. Näiden luon-teenominaisuuksien takia ihmiset kerran hankittuaan chowin, usein kiintyvät rotuun niin, että pitävät sitä loppuelämän.

Turkin hoito

Monet ihmiset ovat sitä mieltä, että chowien turkkia on hankala hoitaa ja pitää optimaalisessa kunnossa ja, että se vaatii kovaa työtä, koska turkki on pitkä ja paksu. Karvanlähtöaikana chow chow’n ulkonäkö on vähemmän näyttävä kuin silloin, kun se on turkissaan. Kun tiheä pohjavilla lähtee, sitä olisi hyvä poistaa kammalla ja harjalla. Muuten koira alkaa itse poistaa sitä ja silloin usein iho vaurioituu. Tästä johtuu, että rodusta joskus sanotaan, että sillä olisi turkkiongelmia. Yleensä se on huonon hoidon seuraus. Säännöllinen kampaus ja harjaus tekee chowista komean, kauniin ja näyttävän ilmestyksen, jonka vieressä jokainen omistaja ylpeilee.

Pitkä- ja lyhytkarvainen Chow Chow


Alkuperäisteksti: Menno de Jager, Anhwei Kennel, Hollanti
Suomennos: Stina Roine (Julkaistu kokonaisuudessaan Sinikielessä 1/95)
Lyhentänyt ja muokannut: Tauno Rautakorpi