Chow chow yhdistys

Perustietoa

Jotta onnistuisit parhaalla mahdollisella tavalla oman koiran valinnassa, on Sinun kiinnitettävä erityistä huomiota perheellenne sopivan rodun löytymiseen. Koirien ulkomuoto ja luonne vaihtelevat suuresti. Eri rotuja on vuosien saatossa usein jalostettu jonkun tietyn työtehtävän suorittamista varten. Oikea rotu oikeassa paikassa takaa koko lauman, eli perheen ja koiran onnellisen yhteiselämän. Nämä sivut on tarkoitettu avuksesi, jotta saisit tietää valitsemastasi rodusta mahdollisimman paljon ja siten menestyisit chow chow’n omistajana.


Chow chow’n ominaisuuksia

Chow chow’n rotumääritelmän luettuasi tunnet sen ulkoisille ominaisuuksille asetut vaatimukset. Luonteesta rotumääritelmä sanoo: itsenäinen, uskollinen, mutta pidättyväinen. Ominaisuuksiltaan chow chow on selvästi seurakoira. Chowilla on vietti vahtimiseen – onhan sillä vahvat perinteet Kiinan keisareiden vahtikoirana. Chowille on ominaista tietty luonteen lujuus ja itsepäisyys. Siten chowin omistajalta vaaditaan päättäväisyyttä ja tahdonlujuutta, jotta yhteistyö sujuisi hyvin. Se tarkoittaa mm. johdonmukaisuutta. Mikä tänään on kiellettyä, on sitä aina. On aina muistettava, että lauman johtaja päättää kaikista laumaa koskevista asioista. Älä siis kysy chowiltasi haluaisiko se tänään mennä tätä vai tuota reittiä, vaan päätä itse. Rotumme luonteessa on suurehkojakin eroja ylen ystävällisistä aina erittäin varautuneisiin. Kannattaa tutustua pentujen vanhempiin etukäteen, näin voit arvioida jotain tulevan chowisi luonteesta. Chowin varautuneisuus kohdistuu kuitenkin yleensä vain vieraisiin. Oma koirasi tuskin suhtautuu Sinuun tai perheeseesi varautuneesti.

Monista sinikielen paras ominaisuus on sille jo pennusta alkaen tunnusomainen rauhallisuus. Vaikka chowi saa ”hepuleitakin”, on rodulle tyypillistä rauhallinen suhtautuminen asiaan kuin asiaan. Kotona päivät sujuvat enemmänkin makoillessa kuin jatkuvasti jotain touhutessa. Chowi, kuten suurin osa itämaisista roduista on luonnostaan siisti, mikä tietysti helpottaa suuresti perheen elämää koiran kanssa. Rodun itsenäisyys tulee esiin siten, että se viihtyy varsin hyvin kotona yksin työpäivän mitan. Chowi ei myöskään itsenäisyytensä takia vaadi jatkuvaa ihmisen huomiota ja paijaamista, mikä on tyypillistä monille muille roduille. Chowi on todella tyytyväinen kun saa oleskella samassa huoneessa laumansa kanssa. Se seuraa yleensä majesteettisesti perässäsi, jos vaihdat huonetta ja asettuu arvokkaasti johonkin läheisyyteesi makoilemaan. Se on tavallaan varjona lähelläsi, muttei vaadi huomiotasi. Chowille ominaista on erittäin syvä, mutta vähäeleinen kiintymys omiin ihmisiin.

Chowin on yleensä muita rotuja vaikeampaa vaihtaa perhettä kesken kaiken, mutta ei se mahdotonta ole. Uskollisuutensa takia tämän rodun tulisi vaihtaa mahdollisimman vähän laumasta toiseen. Uskollisuuden vastapainona on rodulle tyypillinen pidättyväisyys. Se suhtautuu varautuneesti vieraisiin ihmisiin. Jokapäiväisessä elämässä tämä tulee esille varsinkin  halausten osalta. Chowi haluaa omaa tahtiaan tutustua vieraaseen ihmiseen, jos tämä tuntuu sen arvoiselta. Kaikkia se ei edes ”näe”. Samalla lailla se suhtautuu myös vastaantuleviin koiriin, vaikkakin on ehkä niistä kiinnostuneempi ja vähemmän varautunut.  Varautuneisuuden vuoksi vieraan ihmisen on annettava chowille aikaa tutustua. Ihmisen on voitettava sen kiinnostus ja kunnioitus.

Tyypillistä rotumme luonteelle on myös vahtiminen. Chowi hälyttää koko laumansa haukunnallaan tai ainakin poksunnallaan ovikellon soidessa, tai kuullessaan tarkkakuuloisena jotain epätavallista ääntä ulkoa. Chowi ei yleensä koskaan hauku huvikseen, vaan voi tosiasiallisesti olla hyvinkin hiljainen koira. Jotkut ovat haukahtaneet vain muutaman kerran eläessään.

Chowia ei ole jalostettu vuosien saatossa palveluskoiraksi. Sillä on hyvin vähän halua miellyttää isäntää tai emäntää. Chow chow’sta on sanottu, että se on valmis kuolemaan puolestasi, mutta ei kuitenkaan välttämättä tottelemaan sinua. Chowillekin on varsin helppo opettaa tottelevaisuuden perusteet. Varsinkin pentuaika on otollinen peruskoulutukselle, samalla luodaan hyvä pohja sinun ja chowisi yhteistyölle vuosiksi eteenpäin. Ehkä juuri rauhallisen luonteensa takia chowi ei vaadi päivittäistä kovaa kuntolenkkiä. Yleensä sille riittää normaali muutaman kilometrin kävely. Nuoren koiran kanssa on enemmän työtä, koska se on niin kuin kaikki nuoret, aktiivinen ja haluaa aina jotain tekemistä. Reippaat ulkolenkit estävät sitä telomasta itseään sisällä, kun energiaa ei enää riitä hepuleihin.

Lapsi ja chowi

Vaikka jotkut koirakirjat antavat ymmärtää toisin, yleensä ottaen lapsi ja chow chow tulevat erittäin hyvin toimeen keskenään. Ei ole olemassa koirarotua, joka vihaisi lapsia alun alkaen, muttei myöskään sellaista rotua, josta ei saisi lapsille vihamielistä. Vastuu lasten ja koirien yhteensopivuudesta on aina vanhemmilla, joiden on opetettava tietyt peruspelisäännöt molemmille osapuolille. Lasten on opittava, että elävä koira ei ole lelu. Pennun on saatava nukkua ja syödä rauhassa eikä sitä saa riepotella ympäriinsä. Jotkut lasten leikeistä ovat aivan liian rajuja pienelle pennulle. Lapset voivat myös nostaa pennun tuolille tai pöydälle, jolta pudotessaan pentu voi saada vakavia vahinkoja. Pennun pureskellessa lapsen lempilelun se ei tee sitä ilkeyttään, vaan pureskelu on pennuille tyypillinen piirre. Vanhempien tulee opastaa ja valvoa jatkuvasti pennun ja lasten yhdessäoloa, jotta vältyttäisiin vahingoilta. Koiran saadessa hyviä kokemuksia lapsista se kasvaa lapsirakkaaksi ja haluaa suojella heitä. Chow on hyvin rauhallinen koira myös lapsiperheessä. Se ei yleensä riehu ja leiki villinä keppien ja pallojen kanssa, vaan lasten kanssa seurustelu on paremminkin keskinäistä yhdessäoloa ja seuranpitoa. Alusta alkaen lapsen tulisi osallistua koiran päivittäiseen hoitoon, jotta hänkin oppisi kantamaan vastuuta perheen lemmikin hyvinvoinnista sekä kunnioittamaan koiraa elävänä olentona. Näin keskinäinen yhteistyö varmasti onnistuu.

Uros vai narttu

Sukupuolen valinta on pitkälti makuasia. Uros on yleensä ulkoisilta ominaisuuksiltaan hieman narttua raskastekoisempi ja näyttävämpi ”leijonakauluksineen”. Todellisuudessa on myös olemassa sekä isoja narttuja, että pieniä uroksia. Nartut ovat usein hieman helpommin käsiteltäviä kuin urokset ja sopivat siksi paremmin ensimmäistä koiraa hankkivalle. Toisaalta on taas olemassa ns. kovapäisiä narttuja ja vastaavasti pehmytluontoisia uroksia. Kasvattaja useimmiten tuntee omat pentunsa ja voi suositella sinulle sopivaa yksilöä. Chow chow uros pyrkii harvoin kulmakunnan kingiksi, mutta ottaa kyllä haasteet vastaan muiden urosten taholta. Narttujen juoksuajat voivat myös käydä uroksen sydämelle, jolloin ruoka ei maistu ja kurkusta pulppuaa rakkauslauluja (ulvontaa). Nartulla on 2-3 kertaa vuodessa fyysinen juoksu-aika. Uroksella puolestaan sanotaan olevan juoksuaika (psyykkisesti) koko ajan koska se reagoi narttujen tuoksuihin. Juoksuaikana narttu, yksilöstä riippuen, vuotaa verta enemmän tai vähemmän. Käytännössä tästä aiheutuva sotku on estettävissä pitämällä sillä suojahousuja, jollaiset voi ostaa lemmikkieläinliikkeestä. Chow chow alistuu yleensä kiltisti pitämään näitä housuja eikä revi niitä pois. Hygienia hoituu pikkuhousunsuojilla. Juoksuaika kestää yleensä noin kolme viikkoa, jonka ajan sitä ei tietenkään voi päästää yhteen muiden urosten kanssa, ellei ole suunniteltu astutus ajankohtaista. Niinkuin uroksellakin, myös nartulla psyyke muuttuu levottomammaksi juoksun seurauksena. Chow chow’n kanssa silti pärjää hyvin juoksuaikoinakin.